De Romeinen in de buurt

2.1

Afbeelding 1.1

Met de komst van de Romeinen begon voor ons land niet alleen een nieuwe jaartelling, ook eindigde hier schoorvoetend de prehistorie in Nederland. Met de Romeinen zien we nl. ook de eerste geschreven bronnen over Nederland verschijnen. Tacitus beschreef het als een onherbergzaam gebied, maar dat is begrijpelijk als je de relatieve rijkdom en luxe van Rome gewend bent.

De Romeinen vestigden zich in ons land in grote legerkampen zoals bij Nijmegen. Deze legerkampen hadden een grote uitstraling over de omgeving, zoals de vondst van de schat van Nistelrode (2004) duidelijk maakt (afb. 2.).Afb. 2.2.

Ook onze omgeving heeft met Romeinen te maken gekregen. In Herpen werd een Romeins muntje gevonden. Het is aannemelijk, dat de Romeinen langs Herpen kwamen, omdat er bij Neerloon een doorwaadbare plaats (= staaij) in de Maas was. De Staaijstraat in Neerloon herinnert daar nog aan. Staaij komt van Statio en verwijst naar een herberg die bij de doorwaadbare plaats stond. De weg liep vanaf Neerloon in zuidelijke richting naar de omgeving van de Hamelspoel en van daar uit naar de hogere zandgronden ten westen van het huidige Herpen.

Heemkundekring Land van Ravenstein, de romeinen in de buurt

Afbeelding 2.2

Heemkundekring Land van Ravenstein, de romeinen in de buurt

Afbeelding 2.3

Romeinse munten hadden al vroeg een afbeelding van een persoon: de keizer. Het muntje dat gevonden is in Herpen is uit de tijd van keizer Nero (afb. 2.3.) .

Voor meer informatie over de Romeinen aan de noordelijke Rijngrens ga je naar Xanten (bij Kleve in Duitsland) waar een heus Romeins legerkamp is opgegraven en deels herbouwd. Daarnaast is er ook een groot Romeins museum. lees verder

 Zie ook:bhic.nl/ontdekken/verhalen/bronzen-schat-gevonden

Scroll naar boven