Het werkgebied van de heemkundekring beperkt zich voornamelijk tot het gebied van de voormalige gemeente Ravenstein. De gemeente Ravenstein bestond tot de herindeling uit totaal 12 kernen welke gezien vanuit hun historie allemaal al eens een vorm van herindeling hadden meegemaakt en hun zelfstandigheid hadden moeten opgegeven.
Als zelfstandige gemeente is het gebied per 1 januari 2003 opgegaan in de Gemeente Oss.
Voor informatie over een van de plaatsen ga met de cursor op de naam-punaise staan. Voor uitgebreide informatie klik op de betreffende naam-punaise.
De oudere vormen van Dieden waren Dichden, Diechden, Diegden en Dieten. Het element ‘Dich’ is hetzelfde als ‘dic’ ofwel dijk. Het element ‘den’ betekent “een bewoonde plaats”. Dieden betekent dus een bewoonde plaats aan de dijk. De voormalige gemeente Dieden, Demen en Langel ligt aan de Maas, tussen Ravenstein en Megen in. Langel was een heerlijkheid in het Land van Herpen. Het dorp dankte zijn naam aan de smalle, langgerekte vorm ervan, die zich uitstrekte tot voorbij Overlangel. De voormalige gemeente Deursen en Dennenburg ligt in het noordoosten van Noord-Brabant op een relatieve hoogte (een zogenaamde zandopduiking) in het landschap. De voormalige gemeente Deursen en Dennenburg ligt in het noordoosten van Noord-Brabant op een relatieve hoogte (een zogenaamde zandopduiking) in het landschap. Huisseling ligt aan de rand van Ravenstein. Nadat er nieuwbouw aan ‘de andere kant van de Dorpenweg’ kwam lijkt het of Huisseling vastzit aan Ravenstein. Neerloon heette vroeger Loen en later Loon. In 1811 is Neerloon met Huisseling samen tot één gemeente gevormd, van 783 ha groot en met nog net geen 600 inwoners. Herpen kende al ver voor onze jaartelling bewoning. In de eerste eeuwen na het jaar 1000 was het de belangrijkste plaats in onze omgeving. Pas na de verplaatsing van het kasteel van Herpen naar Langel aan de Maas in de 14e eeuw verschoof het zwaartepunt geleidelijk aan naar Ravenstein. Het gehucht Koolwijk maakte voor de samenvoeging met Ravenstein in 1941 onderdeel uit van de gemeente Herpen. Koolwijk ligt aan natuurgebied ‘Herperduin’ en wordt verdeeld in de Grote- en Kleine Koolwijk. Koolwijk heeft 323 inwoners. Oorspronkelijk was Overlangel samen met Neerlangel een dorp met de naam Langel. Langel was een heerlijkheid in het Land van Herpen. Het dorp dankte zijn naam aan de smalle, langgerekte vorm ervan, die zich uitstrekte van Neerlangel tot voorbij Overlangel. Keent is met zijn 72 inwoners de kleinste kern van de voormalige gemeente Ravenstein. Gelegen tussen de dijken en aan een prachtige fietsroute staan een aantal boerderijen en woonhuizen die samen Keent vormen. De geschiedenis van vestingstad Ravenstein begint bij de opstandige leenman Walraven van Valkenburg. In 1355 besluit deze Walraven, heer van Herpen, tol te gaan heffen op de Maas om extra inkomsten te verwerven voor de geldverslindende opvolgingsoorlogen in zijn stamgebied Zuid-Limburg. De oudere vormen van Dieden waren Dichden, Diechden, Diegden en Dieten. Het element ‘Dich’ is hetzelfde als ‘dic’ ofwel dijk. Het element ‘den’ betekent “een bewoonde plaats”. Dieden betekent dus een bewoonde plaats aan de dijk.Dieden
Demen
Neerlangel
Dennenburg
Deursen
Huisseling
Neerloon
Herpen
Koolwijk
Overlangel
Keent
Ravenstein
Dieden