Op vrijdag 10 juni was de feestelijke opening van de gerestaureerde tuinhuisjes aan de Molensingel in Ravenstein. Winfried de Luij, voorzitter van de Heemkundekring, heeft de historische betekenis van de tuinhuisjes belicht. Daarna is de officiële opening door wethouder Johan van der Schoot verricht. De foto’s zijn van Jan Ploegmakers en Ton Cruijsen.





Geschiedenis tuinhuisjes
Het ene tuinhuis, in een neogotische bouwstijl, dateert uit 1875 en is een rijksmonument. Het andere tuinhuis, in ambachtelijke stijl, dateert van circa 1897 en is als gemeentelijk monument aangemerkt. De tuinhuisjes horen bij de geschiedenis van Ravenstein. Ze staan op restanten van de aarden wallen van de voormalige vestingwerken. Deze zijn in de stadsgracht geschoven. De daardoor ontstane brede oevers werden in de 19e eeuw in een groot aantal percelen opgedeeld. Inwoners van de stad kochten destijds een of meerdere kavels en legde er een moestuin, boomgaard of siertuin aan.Op de meeste tuinen werd een houten schuilgelegenheid gebouwd. Later bouwden sommige gebruikers een stenen tuinhuisje of theehuisje.
Restauratie
Sinds het voorjaar van 2015 hebben vrijwilligers van de Heemkundekring en tuinders gewerkt aan het herstel van deze historische monumenten. Zij zijn bijgestaan door beroepsadviseurs op het gebied van restauratie en bouwhistorie, de Monumentenwacht en ambachtslieden uit de restauratiewereld. Ook zijn materialen en diensten geleverd door plaatselijke en regionale bedrijven.De restauratie is financieel ondersteund door een legaat van wijlen Henri Elemans (oud-voorzitter van de Heemkundekring) en bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Oss en de Heemkundekring Land van Ravenstein.