Agenda

Ook in 2014 is er weer een uitgebreid programma met diverse activiteiten zoals lezingen, excursies, enz. welke door de heemkundekring worden georganiseerd of onder de aandacht worden gebracht.

Voor de komende periode staan de volgenden activiteiten op de agenda:

17 mei start tentoonstelling over de geschiedenis van de Maaskant » *
20 augustus Lezing over het ontstaan van de Maas door Drs. Hans de Jong
Keurvorst, aanvang 19.30 uur
20 september Ledenvergadering
»
*Archeologische schatkamer                       
Op zaterdag 17 mei is in het Bezoekerscentrum Expeditie Land van Ravenstein (het bijgebouw van de molen) een tentoonstelling gestart over de geschiedenis van de Maaskant.
Amateurarcheoloog Gerard Smits uit Oss deed gedurende 40 jaar een groot aantal vondsten die hij uitvoerig heeft beschreven. Deze vondsten illustreren het verhaal over 5000 jaar bewoning van de Maaskant.
Na het ploegen van akkers en voorafgaand aan de aanleg van wegen of nieuwe woonwijken beproefde deze amateurarcheoloog steeds zijn geluk. Uit zijn grote en kleine ontdekkingen heeft Gerard Smit een selectie gemaakt. Dankzij onderzoek door de Universiteit Leiden, de gemeente Oss en amateurarcheologen krijgen we steeds meer inzicht in de geschiedenis van de Maaskant.
De tentoonstelling De Schatkamer van de Maaskant is nog tot 31 augustus in de weekenden gratis te bekijken van 12:00 tot 16:00 uur. U kunt de tentoonstelling ook in groepen op afspraak bezoeken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joost Vlemmix. 0486 414460
»
Verdere interessante aandachtspunten
»
Onderweg
Erfgoedlokaal Haren Ons Dorp opent zondag 4 mei een nieuwe tentoonstelling waarin het vervoer in het dagelijks leven van de vorige eeuw centraal staat. Transportmiddelen in de landbouw, de zorg, de hulpverlening en de vrije tijd worden op bijzondere wijze in beeld gebracht.
De tentoonstelling is elke eerste zondag van de maand van 11:00 tot 15:00 uur te bezoeken.
 
Moord in Reek
Het magazine Sprokkeling van Heemkundekring Schaijk-Reek behandelt een onderzoek naar een dubbele moord. Twee zusjes van 5 en 9 jaar werden op 6 oktober 1875 vermoord in Reek. Henk Laarhoven uit Velp onderzocht deze geschiedenis. De Sprokkeling in voor 5 euro te koop bij Bruna in Schaijk en bij kapper Nelissen in Reek.
 
Interessante links:
De volgende link geeft gedetailleerde informatie over de Kasteelse Poort:
Onderstaand adres verwijst naar de universiteit van Groningen die dialectenonderzoek doet.