De moord in het café; 2e W.O.-actief verzet

Naarmate de oorlog vorderde en de bezetting zwaarder drukte op de gemeenschap werd de roep om actief verzet groter. Langzaam maar zeker konden zich verzetsgroepen organiseren. Aanslagen werden gepleegd op distributiekantoren om aan bonkaarten te komen voor de onderduikers of om persoonsbewijzen te vervalsen. Ook munitietreinen werden het doelwit. Maar de Duitsers reageerden uiterst fel. Hun represailles waren meedogenloos.

Heemkundekring Land van Ravenstein, de moord in het cafe, pastoor

Afbeelding 61

In Oss was in de oorlog burgemeester De Bourbon ondergedoken. Hij werd opgevolgd door NSB-burgemeester H. Apeldoorn (afb. 61.). Hij ontdekte dat er verzetshaarden waren tot in het gemeentehuis. Daarmee  was hij een directe dreiging voor verzetsorganisaties en dus werd het plan opgevat om hem te liquideren. Bij de familie Coenen in de Woordstraat in Huisseling kwamen verzetsmensen van de knokploeg Herpen bij elkaar om de zaak voor te bereiden. Om hun geweten te sussen bezocht men een priester in Berghem, die hen verzekerde, dat zij voor het uitvoeren van de liquidatie geen goddelijke straf zouden krijgen. Het leek de knokploeg Herpen o.l.v. Ben Arts beter om een collega knokploeg uit Den Bosch te vragen de aanslag uit te voeren. Dit om herkenning te voorkomen.
Op 10 augustus vergaderde Apeldoorn in “de Keurvorst” in Ravenstein. Daar werd hij doodgeschoten. Als represaille werd dhr. Jo Meulemans in de deuropening van zijn huis doodgeschoten. Pastoor Van Heijst, boekhouder P. Verheggen, caféhouder J. Smits en een inwoner uit Haren werden als gijzelaars gevangen genomen. Na enkele weken werden zij weer vrijgelaten. Later werden de daders door de Duitsers opgepakt. Zij stierven na een gevangenschap in kamp Vught.

Als leider van de knokploeg had Ben Arts een schuilnaam: Hein de Leeuw. Ben Arts was getrouwd met de dochter van de laatste burgemeester van Herpen: Walda van der Sijp.  In 1953 noemde hij zijn pas geboren zoon: Hein.

Scroll naar boven