e-nieuws mei 2014

1 juni  excursie naar Maren-Kessel
20 juni inloopavond

Excursie Maren-Kessel
Op 1 juni organiseert de heemkundekring een excursie naar Maren-Kessel. In de ochtend geeft een gids informatie over het natuur- en waterbeheer en de eendenkooi, in de middag
bezoekt u de dorpen waarbij een gids vertelt over de historie en wat de dorpeling van nu vooral bezighoudt. Er is plaats voor 15 tot 40 deelnemers. Bij meer dan 20 deelnemers vindt er een wisselprogramma plaats. Tussen de middag serveren we belegde broodjes, koffie en thee. Vervoer is op eigen gelegenheid. Kosten € 15 euro. U kunt zich vóór 22 mei aanmelden bij onze secretaris. Precieze informatie ontvangt u na inschrijving.

Ledenvergadering
Op dinsdag 20 mei vindt vanaf 20:00 uur in het Bastion de algemene ledenvergadering plaats. Aan de orde komen o.a. de tuinhuisjes. Het bestuur heeft toestemming van de leden nodig om de bruikleenovereenkomst met de gemeente te ondertekenen. Verder komt het financiële aspect en het plan van aanpak van de restauratie aan de orde. De leden ontvangen uiterlijk tien dagen van te voren de agenda en de stukken.

Archeologische schatkamer
Op zaterdag 17 mei start in het Bezoekerscentrum Expeditie Land van Ravenstein (het bijgebouw van de molen) een tentoonstelling over de geschiedenis van de Maaskant.
Amateurarcheoloog Gerard Smits uit Oss deed gedurende 40 jaar een groot aantal vondsten die hij uitvoerig heeft beschreven. Deze vondsten illustreren het verhaal over 5000 jaar bewoning van de Maaskant.
Na het ploegen van akkers en voorafgaand aan de aanleg van wegen of nieuwe woonwijken beproefde deze amateurarcheoloog steeds zijn geluk. Uit zijn grote en kleine ontdekkingen heeft Gerard Smit een selectie gemaakt. Dankzij onderzoek door de Universiteit Leiden, de gemeente Oss en amateurarcheologen krijgen we steeds meer inzicht in de geschiedenis van de Maaskant.

De tentoonstelling De Schatkamer van de Maaskant is in de weekenden gratis te bekijken van 12:00 tot 16:00 uur. U kunt de tentoonstelling ook in groepen op afspraak bezoeken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joost Vlemmix.
vlemmix@goudenjuwelen.com

Onderweg
Erfgoedlokaal Haren Ons Dorp opent zondag 4 mei een nieuwe tentoonstelling waarin het vervoer in het dagelijks leven van de vorige eeuw centraal staat. Transportmiddelen in de landbouw, de zorg, de hulpverlening en de vrije tijd worden op bijzondere wijze in beeld gebracht.
De tentoonstelling is elke eerste zondag van de maand van 11:00 tot 15:00 uur te bezoeken.

Moord in Reek
Het magazine Sprokkeling van Heemkundekring Schaijk-Reek behandelt een onderzoek naar een dubbele moord. Twee zusjes van 5 en 9 jaar werden op 6 oktober 1875 vermoord in Reek. Henk Laarhoven uit Velp onderzocht deze geschiedenis. De Sprokkeling in voor 5 euro te koop bij Bruna in Schaijk en bij kapper Nelissen in Reek.

Interessante links:
De volgende link geeft gedetailleerde informatie over de Kasteelse Poort:

Onderstaand adres verwijst naar de universiteit van Groningen die dialectenonderzoek doet.
www.hetverhaalvanhetbrabants.nl

e-Nieuws is een uitgave van Heemkundekring Land van Ravenstein.
Wilt u reageren? Of heeft u een bijdrage? Mail dan naar onze secretaris  Kent u iemand waarvan u weet dat hij of zij deze nieuwsbrief zal waarderen? Stuur de nieuwsbrief dan gerust door. Aanmelden voor e-Nieuws kan via de home pagina van deze website