Het geheim van de smid
Afbeelding 75
De mechanisering in de landbouw betekende niet alleen voor de boeren een grote verandering. Ook de smid zag zijn werkzaamheden drastisch veranderen en in veel gevallen verdwijnen. Elk dorp had wel een smid. Hij zorgde er voor, dat de werktuigen gerepareerd werden, maakte een ijzeren hoepel om het houten wiel van de hoge kar of gaf het trekpaard van de boer nieuwe hoefijzers. Het smidsvuur in de smederij brandde elke dag volop en de slagen op het aambeeld waren in het hele dorp te horen. Alleen op goede vrijdag weigerde “Thé de smid” (Van den Berg) in Herpen vanwege traditie, zijn smidsvuur te gebruiken. Hij herdacht zo het feit dat een smid 2000 jaar geleden de spijkers voor het kruisigen van Christus gesmeed had.
Zoals gezegd bracht de mechanisatie in de landbouw hier verandering in. De machines die meestal door loonwerkers werden gebruikt, werden in eigen beheer gerepareerd of door de dealer. Karren met houten wielen werden vervangen door lage wagens op luchtbanden en de trekpaarden maakten plaats voor tractoren. Een enkele smid wist het definitieve einde nog uit te stellen door het beslaan van hobby-paarden of door er een kleine winkel in huishoudelijke artikelen naast te hebben. Maar ook in de bedrijfstak van de smeden was het slechts uitstel van het definitieve einde.
In Ravenstein verdwenen zowel smid Van Susteren (afb. 75.) in de Grotestraat als smid Verhoeven in de Landpoortstraat. Toch bleef er een markt voor het maken van smeedwerk. Omstreeks 2008 vestigde zich in Ravenstein een bedrijf in sierhekwerken. Het bedrijf, Vissers hekwerken, werkt op moderne wijze en vindt zijn klanten vooral bij particulieren, die een mooi hekwerk belangrijk vinden.
In Herpen verdwenen zowel smid Van Mook aan het Allard van Herpenplein als smid Van den Berg in de Rogstraat. In het pand van laatstgenoemde vestigde zich later het loodgietersbedrijf annex winkel voor huishoudelijke artikelen van Van den Oever. In het dorp staat hij bekend als… het smidje!
In Overlangel verdween de smederij van Bongaards.
De smid is anno 2010 een nostalgisch beroep geworden. De smederij van Verhoeven in Ravenstein is er nog en opent zijn deuren bij bijzondere gebeurtenissen waar veel toeristen op af komen. Misschien is er dan toch nog toekomst voor dit zware werk.
Meer info: http://www.smederijverhoeven.nl