Het verleden komt tot leven
Afbeelding 18
Terugkijkend in de tijd is het makkelijk te zeggen: nooit veranderde de wereld zo snel dan in de twintigste eeuw. Geert Mak liet het zien in zijn boek “de eeuw van mijn vader”. In het begin waren er geen auto’s, geen vliegtuigen, geen telefoon en ga zo maar door. Aan het eind van de twintigste eeuw liep elk kind met een mobiele telefoon en stond er in elk huis minstens 1 computer.
De welvaart maakte van de samenleving een consumptiemaatschappij, waarin alles te koop was. Tegelijkertijd werd de wereld groter. De tv bracht elke uithoek van de wereld in de huiskamer. En zelf ging men ook vaker en verder op reis. Omgekeerd kwamen ook mensen vanuit andere culturen ons land binnen. Zij brachten delen van hun cultuur mee en zorgden er bijvoorbeeld voor, dat het dagelijkse menu sterk veranderde.
Nederland werd klein en zocht samen met veel andere landen meer “body” door zich aan te sluiten bij nieuwe organisaties als de Europese Unie. Ook daardoor vervaagde de eigen cultuur om op te gaan in een internationale cultuur.
Al gauw kwam hier ook een reactie op. Steeds meer mensen kregen waardering voor datgene dat in de vaart der volkeren steeds zeldzamer werd: historische gebouwen; oude foto’s; oude verhalen; oude volksmuziek tot zelfs het dialect van een plaats of streek. Voor wat de gebouwen betreft kwamen er monumentencommissies, die de gemeentebesturen adviseerden over het wel of niet behouden van historische panden.
In Ravenstein werd in 1975 de restauratie van de Nederlands Hervormde kerk afgerond. Ook enkele panden in de Brouwerijstraat werden gerestaureerd. Daar stond de afbraak van monumentale panden als het Raadhuis van Herpen en enkele huisjes aan het ds. Hanewinkelplein tegenover.
Voor meer aandacht voor het eigen, locale verleden ontstonden heemkundekringen. Vanwege het dreigende verlies van het karnmolenhuisje in Demen werd de Ravensteinse heemkundekring opgericht (1987). Deze ontstond als afsplitsing van een regionale heemkundekring, die in Heesch zetelde. Haar eerste taak was het behouden van de karnmolen.
Binnen de heemkundekring ontstonden meerdere werkgroepen:
· de werkgroep archeologie
· de werkgroep stadswandelingen (afb. 85.).
· de werkgroep beeldarchivering
· de werkgroep tijdschrift: Tussen Maas en Erfdijk.
Daarnaast kwamen verschillende stichtingen uit de heemkundekring voort zoals stichting Leerlooierij Suermondt.
Meer info: www.heemkunderavenstein.nl