Jaarverslag 2017

Jaarverslag 2017

Ledenaantal

2017 is afgesloten met een ledenaantal van 242, tegenover 233 eind 2016.

Terug in de tijd bij de KBO

Een volle zaal in Vidi Reo met leden van de KBO en andere belangstellenden keek op 22 maart naar foto’s van vroeger onder het motto Terug in de tijd. De foto’s kwamen van de beeldbank van de Heemkundekring en uit de foto-albums van inwoners. Winfried de Luij sprak een historische column uit en de avond werd afgesloten met een Ravensteinse quiz.

Volle zaal voor Henk Buijks

Circa 60 bezoekers waren op 24 oktober geboeid door de lezing van Henk Buijks over de Maas als vriend en vijand. Buijks deed zijn verhaal aan de hand van tientallen foto’s en kaarten. Daarmee gaf hij een volledig overzicht van de geschiedenis van de Maas en de Beerse Overlaat tot en met de recente initiatieven om de rivier meer ruimte te geven. Naast leden van de Heemkundekring Ravenstein waren er belangstellenden uit andere kringen in de regio Oss.

Heemkundekring en de voorzieningen in Ravenstein

De Heemkundekring heeft in 2017 actief deelgenomen aan de discussies over de voorzieningenkaart. De inzet daarbij was het behoud van erfgoed en de leefbaarheid in het stadje. Er waren drie speerpunten: behoud van het Raadhuis voor de gemeenschap, vestiging van Vidi Reo binnen de grachtengordel en geen bebouwing op het bovenste hoornwerk (het NCC-kampeerterrein).
De Heemkundekring heeft zich ook aangemeld als belanghebbende bij het project Meanderende Maas. Dit project is gericht op betere bescherming tegen de verwachte toename van de hoeveelheid water. De Heemkundekring wil de cultuurhistorische waarden voor het voetlicht brengen en beschermen.

Stadswandelingen

In 2017 waren er 90 wandelingen, 1345 personen zijn rondgeleid Nieuw dit jaar was de wandeling door Duister Ravenstein op zaterdag 16 december om 19.30 uur in samenwerking met het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein (TIR). Een stadsgids nam 22 deelnemers mee in de duisternis, bijgelicht door een lantaarn. De Heemkundekring organiseerde gratis stadswandelingen tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september.

Beeldbank en Canon op website

Nieuw op de website in 2017: de beeldbank van de Heemkundekring. Duizenden foto’s zijn er te raadplegen. Ze zijn onder meer gerangschikt naar onderwerp, datum, plaats of straat. De werkgroep beeldarchivering selecteert de foto’s en voert omschrijvingen in.
Ook op de website: de Canon van Ravenstein. In navolging van de nationale canon van de geschiedenis en van de Osse canon maakte Rop van de Burgt een Ravensteinse canon. In 50 korte hoofdstukken beschrijft hij de hoofdlijnen van de geschiedenis van het stadje Ravenstein en de dorpen die tot de voormalige gemeente Ravenstein behoorden.

Tussen Maas & Erfdijk:

In 2017 verscheen de vierde jaargang van ons blad Tussen Maas & Erfdijk met drie nummers. Steeds meer (oud)-Ravensteiners ontdekken de waarde van ons blad, met verhalen en beelden van vroeger. De oudere nummers zijn zo goed als uitverkocht. Het goede nieuws is dat, na de jaargang 2014, de nummers van 2015 en 2016 op de website zijn geplaatst.

Infobord tuinhuisjes

Bij de gerestaureerde tuinhuisjes is een tekstbordje geplaatst. Bezoekers van Ravenstein krijgen daarmee informatie over de geschiedenis van de tuinhuisjes en over de fruitbomen die er staan.

Lies Hendriks overleden

Op 24 mei is Lies Hendriks overleden op 92-jarige leeftijd.. Ze was een kleindochter van Ignaat Suermondt, de oprichter van de leerlooierij en Ravo-schoenfabriek. Lies was een actief lid van de Heemkundekring. Ze werkte mee aan de tentoonstellingen Bedrijvig Ravenstein en Honderdste bedevaart naar Kevelaer.
Andere leden van de Heemkundekring die in 2017 zijn overleden: Marcel Megens, Ad Megens en Henk Schamp.