Demen
De voormalige gemeente Dieden, Demen en Langel ligt aan de Maas, tussen Ravenstein en Megen in. Ten zuiden grensde de gemeente aan Deursen en Denneburg. Heel lang geleden was Dieden een eigen heerlijkheid welke behoorde bij het land van Maas en Waal in de provincie Gelderland. In 1814 werden de drie dorpen tot één gemeente samengevoegd. Het totale aantal inwoners schommelde sindsdien, net als in de eeuwen daarvoor, rond de 500. Dat was op den duur toch te weinig voor een zelfstandige gemeente. In 1923 werd de gemeente Dieden, Demen en Langel dan ook opgeheven en bij Ravenstein gevoegd.
De naam
Demen dankt zijn naam aan het riviertje ‘Demen’, dat in de Peel ontsprong en noordwaarts langs Zeeland, Herpen, Deursen en Dennenburg stroomden. Bij Demen mondde het riviertje uit in de Maas. Sinds 1700 vormde Demen een eenheid met Neerlangel en in 1810 werd daar Dieden bijgevoegd zodat de gemeente Dieden c.a. ontstond.
Bijzondere gebouwen
De kerk naast de dijk stamt uit de 19e eeuw en is ontworpen door de beroemde architect Kuijpers, die bijvoorbeeld ook het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam heeft ontworpen.
De kerk is uniek omdat het de eerste neogotische kerk is in de wijde omgeving.De toren is ouder dan de kerk. Deze hoorde bij de oorspronkelijke kerk die op deze plaatst stond.
De inrichting van de kerk is prachtig. Er zijn nog heel veel authentieke elementen bewaard gebleven uit de oorspronkelijke inrichting. Vrijwel het hele interieur is afkomstig uit het 19e eeuwse kerkatelier van Kuijpers uit Roermond. Prachtig is ook de reliekhouder van de naamgever van de kerk St. Willibrord. Deze staat in een speciaal daarvoor door Kuijpers ontworpen kast bij het hoofdaltaar.
Pastorie en Williebrorduskerk. Datum foto onbekend.
Monumentale boerderij aan de Brug. Canersstraat nr. 2
Demen heeft een aantal hele mooie 17e- en 18e-eeuwse boerderijen. Dat doet vermoeden dat er na de 80e jarige oorlog een zekere welvaart in het dorp heeft bestaan.Monumentale boerderij aan de Burg. Canersstraat nr. 2Aan de Burgemeester Canersstraat 2 staat bijvoorbeeld de boerderij van de familie Nass. Deze boerderij uit 1745 bezit nog zijn oorspronkelijke kozijnen en beglazing (met 25 ruitjes in de ramen van de voorgevel). Die ruitjes zijn groen en gebobbeld van ouderdom. Opvallend zijn ook de raampjes op de verdieping. Omdat glas in die tijd nog erg duur was, werden er in plaats daarvan luikjes voor de ramen geplaatst die konden worden geopend om licht door te laten.De oude negentiende-eeuwse dorpsschool is er nog, zij het verbouwd tot woning. Ook de onderwijzerswoning, die later nog een tijd als filiaal van de Rabobank heeft dienst gedaan, bestaat nog. De kosterij en de pastorie dragen eveneens bij tot de kwaliteit van het dorpsbeeld, net als een oude loofgang in de voormalige tuin van burgemeester Caners.
Een opvallend gebouwtje in Demen is het karnhuisje tegenover de Willibrorduskerk. Het heeft een achtkantige vorm en dateert al van voor 1826. In 1988 is het op initiatief van de Heemkundekring Land van Ravenstein geheel gerestaureerd.
Meer Demen
Dieden, Demen en (Neer)Langel in vroeger tijden (bhic)