Koolwijk

Het gehucht Koolwijk maakte voor de samenvoeging met Ravenstein in 1941 onderdeel uit van de gemeente Herpen. Koolwijk ligt aan natuurgebied ‘Herperduin’ en wordt verdeeld in de Grote- en Kleine Koolwijk. Koolwijk heeft 323 inwoners.

Heemkundekring land van Ravenstein, Kerkje

De naam
Net als Herpen is ook de naam Koolwijk een zogenaamde waternaam. Waarschijnlijk komt van een ‘koele heldere beek’ die vroeger vanaf de hogere heidegronden naar het stroomgebied van de Beerse Maas liep. Vandaar ook de naam ‘Coelbeeck’. Later is het Koolwijk, of zoals in deze streek ‘De Kôllik’, genoemd.

De St. Annakapel op de Koolwijk stamt uit de 15e eeuw. Zij wordt in 1485 vermeld als onderdeel van de parochie Herpen. Na 1629 (toen in de Meierij het katholicisme verboden was) kreeg de kapel de functie van ‘grenskapel’, waar de katholieken uit Berghem en Oss ter kerke gingen. Dat is zo gebleven tot aan de Franse Tijd. De kapel in zijn huidige vorm dateert van 1936.

De St. Annakapel is eeuwenlang een populair bedevaartsoord geweest. De H. Anna was de moeder van Maria. Omdat zij zelf pas op late leeftijd moeder werd, werd zij de voorspraak voor veel onvruchtbare vrouwen. Ook vrouwen die weinig kans hadden ‘aan de man te komen’ keerden zich tot St. Anna om alsnog een huwelijkskandidaat te vinden. In de kapel staat een bijzonder beeld van St. Anna, Maria en het kindje Jezus. Zo’n groep wordt vaak aangeduid als “Anna-te-drieën”. Het beeld dateert uit 1500 en is van onschatbare waarde.

In juli worden St. Annafeesten georganiseerd. Wanneer 26 juli op een zondag valt is dat de feestdag en anders de eerste zondag daarna. Met name de Heilige Mis in de buitenlucht wordt door velen bijgewoond.

Meer Koolwijk

Herpen in vroeger tijden(bhic)
Geschiedenis van de St. Annakapel(Omroep Walraven)

Scroll naar boven