Programma Open Monumentendagen Ravenstein

St. Luciakerk/St. Josephkapel
St. Luciastraat 2/5, Ravenstein

Openingstijden
Zaterdag 12 september van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag 13 september van 11.00 tot 14.00 uur

Activiteiten

Een gids geeft een toelichting op de bouw, de inrichting en de ornamenten van de kerk en de kapel. Mark van Platen, bekend musicus uit Ravenstein, bespeelt het orgel.

Over het monument

De rooms-katholieke St. Luciakerk, gebouwd in 1735, is de enige Duitse barokkerk in Noord-Brabant. De bouw is gefinancierd door een Ravensteinse loterij, speciaal hiervoor opgericht. Tot het barokke interieur behoren onder andere het altaar, een communiebank, twee biechtstoelen en de preekstoel. Het orgel dateert uit circa 1740 en is lang onderhouden door de firma Smits uit Reek.Rechts naast de pastorie van de St. Luciakerk staat de Sint Josephkapel. Hij maakte deel uit van het voormalige jezuïetenklooster uit de zeventiende eeuw. Nadat dit klooster werd gesloopt kwam de kapel in het zicht en kreeg hij een voorgevel.

 

Garnizoenskerk

Servetstraat 3, Ravenstein

Openingstijden
Zaterdag 12 september en zondag 13 september van 11.00 tot 16.00 uur

Activiteiten
Een stadsgids vertelt over de ontstaansgeschiedenis, de architectuur en de inrichting van de kerk. Organist Leon van den Brand bespeelt het bijzondere orgel.

Over het monument

Deze Nederlands Hervormde kerk uit 1641 is speciaal gebouwd voor het Staatse Garnizoen dat van 1621 tot 1672 in Ravenstein gelegerd was. Op een inwonersaantal van rond de 600 katholieken, was de komst van negen compagnieën van 150 tot 200 hervormde soldaten een enorme overmacht.  Het is een kleine eenbeukige kerk met vierzijdig gesloten koor in gotische stijl. In de loop van de achttiende en negentiende eeuw is de kerk grondig gewijzigd. In 1968 is het zeventiende-eeuwse uiterlijk gereconstrueerd. De kerk heeft een kabinetorgel uit 1781. Ook zijn er diverse zeventiende-eeuwse voorwerpen bewaard gebleven, zoals twee kerkkisten en een rijk vormgegeven preekstoel.