Tot Ons Genoegen

Heemkundekring Land van Ravenstein, tot ons genoegen

Afbeelding 89

Het einde van de Tweede Wereldoorlog vormde het begin van een nieuwe tijd, een tijd van aanpakken en optimisme. De crisisjaren lagen ver terug, maar waren niet vergeten. Zover zou het nooit meer komen.
De werkgelegenheid herstelde zich als nooit tevoren. Mensen werkten lange dagen, maar zochten ook ontspanning. De oorlogsjaren hadden op het platteland de saamhorigheid verder vergroot en deze kreeg zijn vertaling in de oprichting van allerlei verenigingen. Er kwamen nieuwe muziekverenigingen en de al bestaande verenigingen kregen de wind in de zeilen.
Ook op sportief gebied kwamen er overal nieuwe sportclubs bij. Kinderen en jongeren gingen langer naar school, waardoor ze pas op latere leeftijd opgenomen werden in de wereld van de volwassenen. Jongeren bouwden een eigen cultuur op, waarin sport niet kon ontbreken.
Door de invoering van de 8-urige werkdag (1922) en de discussie over de wettelijke invoering van de 5-daagse werkweek (ingevoerd in 1963), hadden ook volwassenen steeds meer vrije tijd. Zowel volwassenen als kinderen wilden sportief bezig zijn in clubverband. In de voormalige gemeente Ravenstein leidde het tot de oprichting van verschillende sportverenigingen. In Herpen was Herpinia al in 1928 opgericht. Ravenstein volgde met zijn voetbalclub in 1937. In de kleinere dorpen gaf de naoorlogse sfeer de aanzet tot de oprichting van SDDL (Demen, Dieden, Deursen en Neerlangel) in 1946 en OKSV (Overlangel en Keent) in 1949 (afb. 89). Maar niet alleen voetbal werd een geliefde sport.

Heemkundekring Land van Ravenstein, tot ons genoegen

Afbeelding 90

In Overlangel werd een korfbalclub opgericht in 1950. Korfbal wordt gezien als de meest Hollandse teamsport. Opmerkelijk aan korfbal is het feit, dat korfbal als teamsport ook gemengd gespeeld wordt. Bij de Overlangelse korfbalvereniging T.O.G. (Tot Ons Genoegen) begon het in 1950 met 15 dames. In 1966 kwamen er ook jeugdleden bij T.O.G. Het hoofdteam van T.O.G. promoveerde in 1957 voor de eerste keer naar de 1e klasse. Het zou de klasse worden waar T.O.G. de meeste seizoenen speelde. Drie keer promoveerde T.O.G. naar de overgangsklasse waaronder in 2007. Als waardering werd het team in dat jaar gehuldigd als sportploeg 2007 van de gemeente Oss. Maar het hoogtepunt voor T.O.G. tot nu toe is de promotie naar de hoofdklasse in 2009. De hoofdklasse is bij korfbal de op een na hoogste klasse!
In 2010, tijdens het diamanten jubileum, nam T.O.G. haar vernieuwde accommodatie aan de Kromstraat in gebruik. Daarmee heeft de club een eigen onderkomen, een topclub waardig.

Scroll naar boven