E nieuws januari 2018

Lezing: orgelmakers Smits
De Orgelmakers Smits te Reek is de titel van een lezing op zaterdag 13 januari 2018 in het Wapen van Reek te Reek om 14.00 uur. Jan Boogaarts schreef er zijn proefschrift over. Hij groeide uit tot een vooraanstaand kenner van de kerkorgels die door drie generaties Smits uit Reek zijn gebouwd en was betrokken bij de restauratie van meerdere Smitsorgels. Ook de familiegeschiedenis komt uitvoerig aan bod. Toegangsprijs 7,50 euro inclusief een kop koffie en een consumptiebon tijdens de pauze. Aanmelden via princenreek@kpnmail.nl met naam en woonplaats. Dit in verband met de beschikbare ruimte.

Koorts en Honger
Hans van den Broek gaf eerder in Ravenstein de lezing Koorts en Honger. Wie dat heeft gemist kan op13 januari naar Arnhem waar hij deze lezing geeft voor de NGV, de Nederlandse Genealogische Vereniging. Tijd: 14 uur. Plaats: MFC Omnibus, Pallas Atheneplein 2, te Arnhem-Zuid. Hans van den Broek combineert oude teksten met hedendaagse kennis en reconstrueert zo ziektes en kwalen waaraan onze voorouders leden. Het merendeel van de kwalen werd veroorzaakt door infecties (koorts) en slechte voeding (honger). Niet-NGV-leden betalen € 5,00 entree. Dat is inclusief koffie/thee. Auto: Vrij parkeren. Trein: Sprinter Arnhem-Nijmegen: 3-5 min lopen vanaf station Arnhem Zuid. Zie ook: http://www.ngv.nl/wwwNYM/ of bel 06-55753749.

Erfgoedcolleges
In 2018 programmeert Erfgoed Brabant vier interessante lezingen: 23 januari: Taal en identiteit; 27 februari: Materieel en immaterieel erfgoed; 27 maart: Uniek erfgoed van de architecten Hurks (1890-1977) en Cuypers (1827-1921); 8 mei: De Zuiderwaterlinie. Kosten: €15,- per college en €45,- voor de volledige reeks. Locatie: Theater de Kring, Kerkstraat 1, Roosendaal. Meer informatie:
https://www.erfgoedbrabant.nl/projecten/erfgoed-academie-brabant/het-vormingsaanbod-van-de-erfgoed-academie-brabant-2017-2018/erfgoedcolleges-2018/.

Eregalerij gesneuvelden
In september 2019 is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Noord-Brabant van de Duitse bezetting begon. Om dit te herdenken, presenteert het BHIC dat najaar samen met de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers. Op dit moment heeft het BHIC op een voorlopige site www.brabantsegesneuvelden.nl bijna 1900 slachtoffers in beeld die een plaats in deze eregalerij zouden moeten krijgen. Om hen zo goed mogelijk op de eregalerij te zetten, is de hulp van alle nabestaanden en betrokkenen nodig. Mocht je op www.brabantsegesneuvelden.nl een bekende of een familielid aantreffen waar je iets over kunt vertellen, laat dan een bericht achter of neem contact met op met het BHIC.

Archieven 1942 openbaar
In 2018 schuift de openbaarheidsgrens van archieven weer een jaartje op. Voor archieven met een openbaarheidsbeperking van 75 jaar valt het jaar 1942 vrij, waarin de spanningen van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant in de archiefstukken tot uitdrukking komen.
Hier vind je het overzicht van archiefstukken op het BHIC die per 1 januari 2018 openbaar zijn geworden.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven