Heemkundekring beheert tuinen en huisjes
Sinds deze zomer staat een stukje Ravenstein onder beheer van de Heemkundekring. Het gaat om de groentetuinen en de boomgaard met tuinhuisjes bij het R.K. Kerkhof. Langs deze groene oase loopt het Philips van Kleefpad. De Heemkundekring heeft met de gemeente afgesproken dat zij verantwoordelijk is voor de tuinhuisjes en de moestuinen. De gemeente doet het onderhoud van het pad, het gras van de boomgaard en de fruitbomen. Met de gebruikers van de moestuinen zijn afspraken gemaakt, onder meer over de vergoeding die zij jaarlijks betalen. Vanaf komend seizoen zijn er acht tuiniers actief. Er is een wachtlijst gemaakt voor nieuwe belangstellenden.
Het ‘pulleke’ komt terug
Op initiatief van de Heemkundekring komt er weer een grenspaal op de plek waar de gemeentes Ravenstein, Huisseling en Dieden aan elkaar grensden. Dat ‘pulleke’ werd in de volksmond verbasterd tot ‘polleke’. Vandaar de straatnaam Pollekespad. De grenspaal stond op de plek waar nu ’t Laantje en het Pollekespad op de Stationssingel uitkomen. Deze locatie is vastgesteld op basis van een provinciekaart van 1865. Dit jaartal komt ook op de paal te staan.
Rabo Clubkas Campagne
De opbrengst van de Rabo Clubkas Campagne bedroeg dit jaar voor onze Heemkundekring 305 euro. Dat geld krijgen we dankzij de stemmen die Rabobank-leden op ons hebben uitgebracht. Daarvoor onze hartelijke dank. De Rabobank verdeelt ieder jaar geld over verenigingen en/of stichtingen die de leden een warm hart toedragen.
Foto’s op Facebook
De historische foto’s die Jeroen Arts op Facebook plaatst trekken enkele honderden bezoekers per week. De cijfers die Facebook verstrekt gaven eind oktober aan dat 160 personen deze pagina leuk vinden. De pagina had die week 43 unieke betrokken personen en een bereik onder 287 personen. Dit komt omdat de mensen die de pagina geliked hebben deze informatie bijvoorbeeld delen met hun Facebook-vrienden. De laatste foto’s op www.facebook.com/erfgoedravenstein/ zijn van de familie Van de Wiel uit Huisseling in 1925, van de oude spoorbrug (vóór 1938) en van burgemeester Antoon van der Putten uit Dennenburg.
Wat staat daer?
Om oud schrift in archieven onder de knie te krijgen is de website www.watstaatdaer.nl ontwikkeld, een online oefentool voor het lezen van oude handschriften. BHIC, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Regionaal Archief Tilburg sloegen de handen ineen om deze website te ontwikkelen. Op de website kan al puzzelend de vaardigheid worden vergroot. Naast oefeningen is er een forum waarop bezoekers vragen kunnen stellen aan elkaar.
Archeologie op de Kaart
Begin november is de website www.archeologieopdekaart.nl gelanceerd. Het is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Archeologie op de Kaart laat per archeologische periode, van prehistorie tot Moderne Tijd, de meest interessante vondsten en vindplaatsen van Nederland zien. In onze regio onder meer Oss (IJzertijd), Kessel (Romeinse tijd) en Lith (vroege Middeleeuwen).