Vakantie in eigen land
Afbeelding 77
In 1963 eindigde de loon- en prijspolitiek. Daardoor mochten de lonen meer stijgen dan in de jaren daarvoor. Daarnaast werd langzaam maar zeker de in 1960 bij wet geregelde vrije zaterdag overal ingevoerd. Ook het aantal vakantiedagen breidde zich uit. Daarmee waren alle ingrediënten aanwezig om korte of langere vakanties te vieren. De dagelijkse sleur ontvluchten werd massaal gedaan. De vakanties bleven wel meestal in eigen land, waarbij vooral gekozen werd voor kamperen. Dat betekende, dat er overal campings ontstonden, waar vakantiegangers hun tent konden opzetten. Soms bleef men vlakbij huis maar kampeerde men toch.
In Herpen werd camping en bungalowpark Herperduin (afb. 77.) al omstreeks 1959 gerealiseerd. Op deze groots opgezette camping kwamen vaste bezoekers uit heel Nederland. Vooral de bossen met de vennen en wandelpaden waren een reden voor stedelingen om naar Herperduin te komen. Voor kinderen werden er spelletjes georganiseerd. In de campingkantine werd er wekelijks een bingoavond gehouden. De camping kende ook een stiltezone, waar de auto niet bij de tent geparkeerd mocht worden, om vooral de stilte te handhaven.
Ook in Herpen ontstond in de jaren tachtig camping De Brug. Op deze nieuwe camping kwamen vooral hengelsportliefhebbers, die vanaf hun kampeerplaats de hengel uit konden gooien in de Hertogswetering.
Vanaf de jaren tachtig veranderde het vakantiegedrag van veel Nederlanders. Steeds meer trok men verder weg, vooral naar Frankrijk en Italië. De grotere zekerheid van goed weer was daar een belangrijke reden voor. In Nederland ging men alternatiever kamperen, niet meer op grote, drukbezochte campings, maar kleine, persoonlijke campings. Het fenomeen van de boerderijcamping was daarmee geboren. Voor de boer was het een welkome aanvulling op zijn inkomsten.
Afbeelding 78
Afbeelding 79
In Dieden werd door de familie Van Boxtel een kampeerboerderij opgericht: Sint Laurenshoeve (afb. 78.). Rust- en natuurliefhebbers, die niet al te veel luxe vragen, vinden er een locatie voor een prima verblijf
Ook in Overlangel werd de boerderij van de familie Jaspers tot een kampeerboerderij verbouwd. De camping kreeg de naam De Jas. Na enkele jaren vertrok de eigenaar om in Frankrijk een nieuwe camping op te zetten en te exploiteren.
In Ravenstein kreeg de Nederlandse Caravan Club de beschikking over het voormalige voetbalveld op het bovenste hoornwerk (afb. 79.). De leden van deze club komen het hele jaar door naar de camping. De historie van het stadje in combinatie met de mogelijkheden om te fietsen zorgen voor een aangenaam verblijf.