Boek over geschiedenis van Ravenstein

Heemkundekring land van Ravenstein, Tussen Maas & Erfdijk nummer 20

De Heemkundekring Land van Ravenstein heeft een boek gepubliceerd over de geschiedenis van de stad Ravenstein.
In 'Ravenstein 1360-2020' is de geschiedenis
van de stad Ravenstein voor het eerst beschreven.

Ravenstein heeft een bijzondere geschiedenis. Het was vierhonderd jaar Duits bezit, vestingstad en hoofdstad van een heerlijkheid. En ook centrum van een gebied met godsdienstvrijheid waar kloosters werden gesticht en de jezuïeten de kerk en een Latijnse school bemanden. Die bijzondere status raakte de stad kwijt in de negentiende eeuw.

Het werd een plattelandsstadje waar zich na 1850 middelgrote bedrijven vestigden en dat aansluiting kreeg op een spoorlijn. Zo kreeg het weer meer aanzien. Vanaf 1923 werd de stad zelfs de hoofdplaats van een fusiegemeente. Ravenstein was ook een katholiek bolwerk en een centrum van onderwijs. In de 20e eeuw was het korte tijd een industriestad en kwamen er woonwijken buiten de stadsgracht. De stadsvernieuwing en restauratie van huizen maakten Ravenstein in de laatste decennia tot een decor waarin toeristen graag flaneren.

Het boek gaat over de inwoners van toen en nu, schippers, notabelen, over werknemers van Ravo en Meulemans, ondernemers en winkeliers, priesters en onderwijzers, over verenigingen en vrijetijdsbesteding. De oudste inwoners vertellen over het dagelijks leven in hun jeugd.

Verkoop

Ravenstein 1360-2020 is nu te koop voor de gereduceerde prijs van € 20 bij bij het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein, Sint Luciastraat 2 (in het Raadhuis).

Scroll naar boven