Hervormde Kerk (Garnizoenskerk)

Heemkundekring Land van Ravenstein, Hervormde kerk

Hervormde kerk in gotische stijl; de houten kap binnen en het kabinetorgel

De Hervormde kerk is in 1641 voor het garnizoen uit de Republiek dat in Ravenstein was gelegerd. De bouwstijl van de kerk is “archaïserend-gotisch”, dat wil zeggen in de stijl van gotiek uit eerdere eeuwen. De voorgevel wordt door steunberen in drieën geleed en heeft blinde ramen. De ruiten zijn in 1732 dichtgemetseld omdat ze voortdurend werden stukgegooid. De breedte van de royale hoofdingang werd bepaald door de brandspuit, die hier tot 1778 stond geparkeerd.
De kansel is van 1644. Het koorhek is in 1659 vervaardigd door de Ravensteinse schrijnwerker Christiaan Martens van Gent. Het Tiengeboden-bord is een gift van de Staatse gouverneur Johan baron van Merode, commandant van Ravenstein. Het draagt zijn wapen en is in 1648 vervaardigd door J. Van Gendt.
Het orgel is een instrument van Gotlieb Heyneman. Het is verwant aan de destijds populaire kabinetorgels. Het verschil is de afwezigheid van deuren, waardoor het eigenlijke kabinetorgel in gesloten toestand niet als orgel herkenbaar is.
(Gegevens ontleend aan de website www.protestantsekerkravenstein.nl)

Scroll naar boven