Leerlooiers aan de gracht

Heemkundekring Land van Ravenstein, leerlooiers aan de gracht

Afbeelding 32

Omstreeks 1750 wordt in Engeland de stoommachine uitgevonden. De vele toepassingen zouden de wereld volledig veranderen. Er kwamen stoommachines op schepen; er kwam een stoomtrein en er kwamen fabrieken waar een stoommachine de werktuigen aandreef. Al deze veranderingen zorgden voor meer handel en transport. Ook in Ravenstein kwam schoorvoetend de industrialisatie op gang.

In 1852 kocht Johannes Suermondt de leerlooierij van de familie Gesner. De 8 knechts die in de looierij in dienst waren werden ook overgenomen. Zijn vrouw, Petronella Donkers, runde samen met haar vader de zaak, die tevens gericht werd op het maken van schoenen. De zaak vestigde zich in een pand aan de Nieuwstraat (huidige nummer 26) (afb 32.).

In 1885 begon zoon Ignaat een leerlooierij aan de gracht. Maar al na enkele jaren nam hij de schoenenfabriek van zijn vader over en bracht de looierij over naar hetzelfde pand maar dan aan de zijde van de Walstraat. De looierij aan de gracht werd het tuinhuisje van de familie afb. 33.).

Heemkundekring Land van Ravenstein, leerlooijers aan de gracht

Afbeelding 33

Willem Suermondt was de derde generatie die de scepter zwaaide over het bedrijf. In de crisisjaren ging het slecht met het bedrijf, maar dankzij steun van zijn zwager,  Antonius Hendriks, kwam het bedrijf er door. Na de Tweede Wereldoorlog werd de productie snel opgevoerd. In 1959 werd een nieuwe fabriek in gebruik genomen aan de Stationssingel, net buiten de gracht.

Met name door de stijgende loonkosten ging het vanaf de zeventiger jaren opnieuw bergafwaarts. In 1982 werd de fabriek gesloten. Op dit moment herinnert alleen nog een monumentje (afb 34.) en het Leerlooierijhuisje aan de gracht aan de leerindustrie in Ravenstein.

Meer info:

–  www.leerlooierijravenstein.nl

–  Omroep Walraven uitzending gemist:

7 – 7 – 2008; 3 – 10 – 2008; 28 en 29 – 5 – 2009; 22 – 7 – 2009

Heemkundekring Land van Ravenstein, Leerlooiers aan de gracht

Afbeelding 34

Scroll naar boven