E nieuws 10 november 2023

IN MEMORIAM  Willem van Tilborg
Op 24 september jl. is Willem van Tilborg op 70-jarige leeftijd onverwacht overleden.Ik kende Willem al vanaf de jaren 90 toen hij actief betrokken was bij POR, Progressief Overleg Ravenstein. Een markante Ravensteiner in hart en nieren, die vol zat met verhalen over de geschiedenis van Ravenstein. Hij heeft mij in deze tijd wegwijs gemaakt wat betreft de sociale lijnen die allemaal door de voormalige gemeente Ravenstein liepen.Het was dus ook niet zo vreemd dat ik hem later weer tegen kwam als stadsgids van Ravenstein. Vol passie weidde Willem in de acht jaar dat hij stadsgids was uit over feitelijkheden, plekjes en personen in onze mooie stad om na afloop van de rondgang steevast te eindigen met een biertje in de molen.Zijn smeuïge verhalen en anekdotes over Ravenstein, toen en nu, blijven in onze herinnering. Dank je wel Willem en een groet zoals hij altijd deed: Ave.
Wilhelmien van Sambeek, coördinator Stadswandelingen                                         

Algemene Ledenvergadering Heemkundekring Land van Ravenstein op woensdag 29 november om 19.30 uur in VidiReo.
Tijdens onze laatste Algemene Leden Vergadering (ALV) van 19 april jl  zijn bij de behandeling van de Begroting 2023, naast het bestuursvoorstel om de contributie te verhogen, verschillende andere voorstellen gedaan. Het bestuur heeft toen vervolgens aangegeven haar voorstel terug te nemen en zich te buigen over een zo breed mogelijk gedragen voorstel.Alle leden worden nog via de reguliere kanalen ‘officieel’ uitgenodigd voor deze ALV.

Terugblik Open Monumentendag in RAVENSTEIN
We kunnen met elkaar terugkijken op een zeer geslaagde Monumentendag. Stralende zon, veel belangstelling en de diverse onderdelen kwamen uitstekend uit de verf tegen de achtergrond van onze mooie historische stad. Op basis van een uitstekende samenwerking tussen drie lokale organisaties hebben we een stukje geschiedenis uit de jaren ’60 en ’70 uitgelicht. Leuk en mooi dat de waardering ook werd uitgesproken door het Brabants Heem. Zijn verrasten ons, naast een kleine oorkonde ook met een enveloppe met inhoud als dank voor het vele werk wat is verricht. De op de open monumentendag vertoonde filmpjes over Ravenstein uit 1957 en 1968 zijn op de site van Brabant in Beelden.nl te zien. Ze zijn ook te vinden via een QR-code op onze beeldbank. Zoek dan op objectnummer: 085545, 085546 en 085544.

Nieuwe archiefaanwinst BHIC
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft onlangs via een familielid het archief van de 26-jarige piloot Dick Winterdijk gekregen die zich als Engelandvaarder wilde inzetten om de strijd met de Duitse bezetter aan te gaan. De brieven tussen Dick en zijn verloofde Beppie maken het aangrijpende liefdesverhaal bijna voelbaar. Het BHIC heeft van deze nieuwe archiefaanwinst een tweedelige podcast gemaakt ‘Afscheidsbrieven uit de oorlog’. Dichter bij Dick Winterdijk kun je niet komen. ‘Afscheidsbrieven uit de oorlog’ kun je beluisteren via alle favoriete podcast apps en via www.bhic.nl/podcast.

‘Samen Pres(en)teren we Meer’ in Haren 
‘Erfgoedlokaal Haren ons dorp’ brengt vanaf zondag 5 november in het Erfgoedlokaal aan het Kerkplein 6 te Haren een nieuwe tentoonstelling met als thema: ‘Samen Pres(en)teren we Meer’.Dit jaar viert het Erfgoedlokaal Haren het kristallen jubileum. Met ‘Samen Pres(en)teren we Meer’ behaalt men het 15-jarig bestaansrecht. In de afgelopen jaren is elke tentoonstelling tot stand gekomen dankzij de samenwerking van velen. Zij hebben hun bruikleenspullen ter beschikking gesteld en hebben zo bijgedragen aan het succes. Met deze nieuwe (28e) tentoonstelling brengt het Erfgoedlokaal iets unieks. Namelijk de alleréérste samenwerkingstentoonstelling van verschillende Heemkundekringen in de regio. Een unieke kans om naast de presentatie van Erfgoedlokaal Haren ons dorp, ook naast vele andere Heemkundekringen, de presentaties te zien van onze Heemkundekring Land van Ravenstein.Wie door de tentoonstelling loopt, geniet van een regioreis ‘terug in de tijd’. Vertelt door de verschillende deelnemende heemkundekringen en aanverwante verenigingen. Allen vertellen zij hun eigen verhaal over de geschiedenis van de streek waarin ze wonen, werken en leven.Foto’s aan de wand en filmbeelden in onze huiskamer, voorzien deze tentoonstelling van een extra dimensie. Met ‘Samen Pres(en)teren we Meer’ creëert het Erfgoedlokaal tevens een doorverwijzing naar de thuisbasis van elke deelnemende club.

‘Samen Pres(en)teren we Meer’ is geopend op zondag 5 november, 3 december, 7 januari 2024, 4 februari, 3 maart en 7 april. Het Erfgoedlokaal is gehuisvest in de voormalige kloosterboerderij gelegen links naast het gebouwencomplex van Klooster Bethlehem aan het Kerkplein te Haren. Gele bewegwijzeringborden in het dorp wijzen de weg naar Klooster Bethlehem. Openingstijden: elke éérste zondag van de maand van 11:00 – 15:00 uur. Bezoek in groepsverband buiten de gebruikelijke openingstijden uitsluitend op afspraak!       Zie voor verdere informatie de website: www.harenonsdorp.nl. Entree: € 2,00 per persoon/ Vrienden van het Erfgoedlokaal en kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang.

Fotomiddag Herpen in Woord en Beeld
Op woensdag 29 november houdt Herpen in Woord en Beeld weer een fotomiddag. Deze middag kent twee onderdelen: De historie van de fanfare en drumband tot 2000 en Het leven van alledag in Herpen 100 jaar geleden. De fotomiddag begint om 14.00 uur in de Heemkamer van Herpen. Aanmelden via : cfavanrossum@hotmail.com of haebnlinden@hotmail.com

Scroll naar boven