E nieuws september 2019

Uitnodiging: Van Mourik over Heren van Kleef. De leden van de Heemkundekring (en andere belangstellenden) zijn op donderdag 12 september om 20 uur welkom in de molen (brouwerij). Martin Jan van Mourik zal die avond een presentatie geven over Adolf en Philips van Kleef. Hij heeft over deze heren een boek geschreven. Uiteraard is het boek die avond te koop (€ 20) en kun je een exemplaar laten signeren door de auteur.

Open Monumentendagen

Op zaterdag 14 en zondag 15 september worden in heel Nederland de Open Monumentendagen gehouden. Het volledige programma voor Ravenstein staat in een brochure die onder andere verkrijgbaar is bij de bibliotheek en het TIR. Er zijn speciale activiteiten bij de Molen, de Smederij en bij het Philips van Kleefbolwerck. Stadsgidsen van de Heemkundekring geven informatie bij de Garnizoenskerk en bij de tuinhuisjes aan het Philips van Kleefpad.

Jubileum Leerlooierij

Het Leerlooierij Museum Ravenstein bestaat in 2019 tien jaar. Om dit te vieren worden er speciale activiteiten georganiseerd tijdens de Open Monumentendagen. De rondleidingen zijn dan gratis. Op zaterdag en zondag kun je een fotopuzzeltocht door Ravenstein maken. Er zijn schilders in de stadstuin, het Klever Schuh Museum exposeert bijzonder schoeisel en kinderen kunnen meedoen aan een workshop.

Nieuwe straatnamen

“Het Kruisstuk” en “Monnikenmeer” worden de namen van twee nieuwe straten, op de plek van de oude brandweerkazerne aan de Schaafdries. De gemeente Oss heeft dit besloten, mede na raadpleging van de Heemkundekring, in het bijzonder Jeroen Arts en Joost Kocken. De naam “Het Kruisstuk” is afkomstig van een oude veldnaam en verwijst naar de oude kerk van Huisseling en het gebied dat eromheen lag. Deze kerk is in 1621 gesloopt omdat de vestingwerken rondom Ravenstein werden aangelegd. De naam “Monnikenmeer” is ook afkomstig van een veldnaam. In 1477 werd het veld Monnickmere genoemd en tussen 1715 t/m 1750 Monikemere. Waarschijnlijk is het veld ooit eigendom is geweest van een klooster.

In Deursen-Dennenburg komt de nieuwe straat “Luttelveld”, tussen Hoogstraat en Laagstraat. Luttelveld verwijst naar een veldnaam die wordt genoemd in een oorkonde uit 1304, in het gerechtelijk archief Land van Ravenstein uit 1539 en op een kadastrale kaart uit 1832.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven