Vondst van Bastion Famars in Ravenstein

BRABANTS DAGBLAD ZATERDAG 19 APRIL 2014

‘Dit is nou ’n echt rijksmonument’

door Henk Verhagen

“Dit is van nationaal belang. Peter van Uhm en ik zullen eens enkele telefoontjes plegen.”

Hans Hillen, oud-minister

RAVENSTEIN – De Nederlandse krijgsgeschiedenis is beperkt, vindt oud-defensieminister Hans Hillen. „Daarom is het zo geweldig dat iemand bereid is zijn tuin open te maken.”
Hillen wordt vrijdagmiddag, als lid van het Comité van Aanbeveling, bijgepraat over de Ravensteinse vestingtuin van Martin Jan van Mourik. Hillen is om. Generaal buiten dienst Peter van Uhm en ik gaan na of er middelen zijn te vinden om deze opgraving te steunen. Want dit is van nationaal belang. We zullen er eens enkele telefoontjes aan wagen.” Van Mourik zegt dat toe te juichen, want hij – en zijn stichting – betalen tot nu toe alles zelf. Er zijn meer medestanders van wat als een ‘unieke vondst wordt betiteld. Oud-gedeputeerde Roel Augusteijn, die nog een paar maanden de scepter zwaait over de gemeente Maasdonk, trekt zijn laarzen uit en zegt: „Het kan niet zo zijn dat dit géén rijksmonument wordt. Dit is zó uniek.” Hij richt zijn rijzige gestalte op en klinkt strijdbaar. „Wij gaan ons ervoor inzetten dat de provincie deze vondst als rijksmonument bij het rijk aanmeldt. Nee echt, ik ben erg serieus.” Wethouder Reina de Bruijn van de gemeente Oss valt hem bij. En in gedachten zijn ze samen al in het provinciehuis om hun betoog kracht bij te zetten.
Als een veldmaarschalk beziet Martin Jan van Mourik deze middag hoe honderden bezoekers zijn tuin bezetten. Ze zijn vreedzaam, dus het minikanonnetje op het omgeploegde grasveld zwijgt vandaag. Net als de reuzekanonnen langs de Van Coothweg trou¬wens.
De bewoner oogt tevreden, zijn noeste arbeid én de historisch gave vondst worden bewonderd. De tuin van huize Van Mourik is in een week tijd veranderd in één grote gatenkaas met gaten en kleihopen, dankzij de inzet van archeologen en graafmachines. Wat ze hebben blootgelegd overtreft zelfs de verwachting van Van Mourik zelf, die met zijn spade sinds 2012 regelmatig de diepte al is ingegaan. Hoe het verder moet weet hij nog niet. Hij wil zijn tuin permanent voor belangstellend publiek toegankelijk maken. „Dat ze er echt in kunnen. lk gooi dit niet meer dicht.”
voor meer informatie zie Stichting Vestingwerken Ravenstein

Laat een reactie achter

Scroll naar boven