E-nieuws april 2016

Lezing 12 april
Archeoloog Eric van der Kuijl en architect Maurits Cobben houden op 12 april een lezing over de opgraving en het ‘beleefbaar maken’ van het Philips van Kleef-bolwerck in Ravenstein. Dit verdedigingswerk dateert van 1509 en is daarmee het oudst bekende bolwerk van dit type in de Nederlanden. De lezing begin om 20 uur in Het Hooghuis, Middingstraat 1 in Ravenstein. De toegang is gratis.

Subsidie Prins Bernhard Cultuur Fonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant heeft een subsidie van € 3000 toegekend aan de Heemkundekring voor de restauratie van de tuinhuisjes. Eerder had de provincie onze subsidie-aanvraag tot twee keer toe afgewezen op grond van procedureregels.

Henk van Drunen overleden
Ons lid Henk van Drunen is op 20 maart overleden op 69-jarige leeftijd. In 2014 publiceerde hij met zijn vrouw Wilda een boek over de geschiedenis en restauratie van hun boerderij in Dieden. Hij werkte de afgelopen jaren mee aan een boek over de kelders van Ravenstein. Zie ook het komende nummer van Tussen Maas & Erfdijk.

Algemene ledenvergadering
Op de Algemene Ledenvergadering van 21 maart waren 34 leden aanwezig. Zij keurden het voorstel goed om het bestuur mandaat te geven jaarlijks maximaal 5 procent van het eigen vermogen voor donaties aan te wenden. Besloten is om jaarlijks € 900 te doneren aan het Philips van Kleefbolwerck als vergoeding voor het openstellen voor stadswandelingen. In de begroting is bovendien  € 1000 opgenomen voor een boekenfonds. Na de vergadering in het Bastion presenteerde Wil Princen brouwerij Wilskracht en liet hij drie soorten bier proeven. 

Open dag Philips van Kleefbolwerck
Na de officiële opening op 13 mei is op 16 mei (Tweede Pinksterdag) iedereen welkom op het terrein van het Philips van Kleefbolwerck. Volgens Martin Jan van Mourik wordt het een festijn in middeleeuwse aankleding.

Ujes in Digitale Koerier
Van groowt nòr klèèn’ in ut Ujes’ is de titel van een nieuwe publicatie van de stichting Uden in geschriften, samengesteld door de Heemkundekring Uden. Het boekje staat vermeld in de nieuwe Digitale Koerier van Brabants Heem, met nieuws, activiteiten en publicaties. Te raadplegen op de website www.brabantsheem.nl.

Bergoss in Jan Cunen
Het Geheugenlokaal heet een nieuwe presentatie in Museum Jan Cunen in Oss. Het is een interactieve opstelling waar voorwerpen en herinneringen van inwoners uit Oss en de regio tot leven komen. Het eerste thema is ‘Bergoss’. Vanaf woensdag 13 april kan iedereen voorwerpen, oud beeldmateriaal en werktuigen bekijken, én op de videozuil verhalen beluisteren.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven