E-nieuws februari 2016

Algemene ledenvergadering op 21 maart

Maandagavond 21 maart zijn alle leden welkom op de algemene ledenvergadering van de Heemkundekring. Deze wordt gehouden in de ruimte van het Bastion (de Molen) waar nu brouwerij Wilskracht is gevestigd.

Kranten over Ravenstein in Archief Oss

Mappen met krantenknipsels over Ravenstein staan prominent opgesteld in de nieuwe ruimte van het Stadsarchief Oss in de Bibliotheek aan de Raadhuislaan. Het gaat om 137 knipselboeken uit de periode 1960-2001 en om 48 mappen op thema uit het archief van onze Heemkundekring. Meer over Ravenstein is te vinden in de jaargangen van de Omroeper (1964-1982, 1994 en losse nummers 1983-1993) en de in collectie knipsels van voormalig archivaris Sluijters. Artikelen uit de regionale bladen (Stad Oss, Sirene, Dagblad voor Oss en omstreken) staan nu online en zijn dus ook thuis te raadplegen.

Archief Ravenstein in Duitsland

Welke archiefstukken over Ravenstein zijn bewaard in Düsseldorf? In vervolg op het artikel over de ‘verdronken archief van Ravenstein’ in het laatste nummer van Tussen Maas & Erfdijk hierbij enkele gegevens, verstrekt door Tom Gribnau:De complete catalogi in drukvorm van het Landesarchiv Nordrhein-Westfalen zijn in te zien in de leeszaal van het Landesarchiv NRW Abteilung Rheinland (Mauerstrasse 55, 40476 Düsselfdorf):
http://www.archive.nrw.de/LAV_NRW/jsp/bestand.jsp?archivNr=185
Slechts enkele van deze catalogi zijn online beschikbaar. De centrale bibliotheek van de Radboud Universiteit Nijmegen beschikt over deze gedrukte catalogi: “Friedrich Wilhelm Oediger: Das (Haupt-)Staatsarchiv Düsseldorf und Seine Bestände, Band 1 en volgende (Siegburg 1957 e.v.).
De bestanden Herrschaft von Ravenstein en Ravenstein Urkunden und Rechnungen (1188-1793) bevatten helaas geen informatie over de St. Luciakerk, Missio Ravensteinianae, Gymnasium Aloysianum, Ignatius (Aloysius) van Willigen en zijn familie.

Burgerlijke stand online

Op de website van het BHIC zijn sinds kort alle akten van de burgerlijke stand van de gemeenten in het noordoostelijk deel van Brabant, waaronder Ravenstein, online op naam te doorzoeken en digitaal te raadplegen. Dat is inclusief de nieuw openbaar geworden geboorteakten van 1915, huwelijksakten van 1940 en overlijdensakten van 1965. Voor geboorteakten geldt een wettelijke termijn van 100 jaar waarna akten pas openbaar worden, voor huwelijksakten geldt 75 jaar en voor overlijdensakten 50 jaar. Ieder jaar worden dus nieuwe registers met in totaal duizenden akten openbaar.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven