E nieuws april 2018

Schoolfoto’s bij KBO
De werkgroep Beeldarchivering stelde op 17 maart het geheugen van zo’n 40 leden van de KBO op de proef. Ze kregen de vraag voorgelegd welke personen waren afgebeeld op historische klassenfoto’s en andere groepsfoto’s uit het verleden. Het werd een zeer geanimeerde bijeenkomst die veel informatie opleverde. Deze zal worden toegevoegd aan de foto’s die in de beeldbank zijn opgenomen. Zie de rubriek Fotobank Ravenstein op de homepage.

Ledenvergadering 13 maart
Ruim 40 leden bezochten op 13 maart de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Zij keurden de financiële verantwoording door de penningmeeste goed en herkozen secretaris en penningmeester voor een nieuwe periode van drie jaar. Het aantal leden is in 2017 gegroeid naar 242.

Raadhuis behouden
De voorzitter lichtte op de ledenvergadering toe welke stappen zijn genomen om het Raadhuis te behouden voor de gemeenschap. Een extern adviseur zal samen met een initiatiefgroep een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar een commerciële functie gecombineerd met een (semi)-publieke functie. De initiatiefgroep bestaat uit: ’t Postkantoor, TIR, Heemkundekring, Barbaragilde, Keurvorst en Dorpsraad. De Heemkundekring ijvert al jaren voor het behoud van de (semi)-publieke invulling van het Raadhuis en ziet mogelijkheden voor de inrichting van een erfgoedruimte met opslag en archief.

Ontmoeten op de Bleek
Na de ledenvergadering presenteerde de werkgroep Stadsbelangen de studie Ontmoeten op de Bleek. Deze heeft als doel een verantwoorde historische locatie-uitwerking voor een gebouw voor ontmoeten (zoals Vidi Reo), een historische reconstructie van het Bovenste Hoornwerk (nu NCC-kampeerterrein) en het gebruik daarvan voor de stad Ravenstein.

Tentoonstelling Crimineel Oss?
Tot en met 12 mei is bij het Stadsarchief Oss de tentoonstelling ‘Crimineel Oss? Het mes op de keel van het Osse imago’ te zien. Wie kent niet de beruchte termen als ‘de Bende van Oss’, ‘Donker Oss’ en de ‘messentrekkers’? De expositie toont de criminaliteit van eind negentiende eeuw en in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Hiernaast wordt gekeken naar de invloed op het imago en de identiteit van Oss.

Heemkundenieuws
Nieuws over erfgoed en activiteiten van andere Heemkundekringen in de provincie Noord-Brabant staat in De Koerier, de nieuwsbrief van Brabants Heem. Ga naar: http://www.brabantsheem.nl/0318-de-koerier-nr-76-is-uit.html.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven