E nieuws december 2017

Stadswandeling “Duister Ravenstein”
Op zaterdag 16 december om 19.30 uur organiseren het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein (TIR) en de Heemkundekring een bijzondere stadswandeling. Een stadsgids neemt de deelnemers mee in de duisternis, bijgelicht door een lantaarn. Maximale deelname: 20 personen per groep. Reserveren bij het TIR: 0486 411306 of info@toerismeravenstein.nl. De wandeling start in het raadhuis en duurt 1,5 uur. Kosten € 4 per persoon, kinderen € 2.

Nieuw nummer Tussen Maas & Erfdijk
Eind deze maand verschijnt het nieuwe nummer van Tussen Maas & Erfdijk, het blad van de Heemkundekring. Met veel historische foto’s en verhalen over erfgoed. In dit nummer o.a. de Doeiakker in Deursen, het Zuivelhuis, de kerk van Neerloon, het kasteel van Ravenstein en de boerderij van de broers Nass in Demen.

Heemkundekring en de voorzieningen in Ravenstein
Binnenkort zal de gemeente zich uitspreken over de voorzieningen in Ravenstein. Op 18 december is de laatste bijeenkomst van dit jaar in Onder d’n Plag. De Heemkundekring heeft actief deelgenomen aan de discussies over de voorzieningenkaart. De inzet daarbij was het behoud van erfgoed en de leefbaarheid in het stadje. Er waren drie speerpunten: behoud van het Raadhuis voor de gemeenschap, vestiging van Vidi Reo binnen de grachtengordel en geen bebouwing op het bovenste hoornwerk (het NCC-kampeerterrein).
De Heemkundekring heeft zich ook aangemeld als belanghebbende bij het project Meanderende Maas. Dit project is gericht op betere bescherming tegen de verwachte toename van de hoeveelheid water. De Heemkundekring wil de cultuurhistorische waarden voor het voetlicht brengen en beschermen.

Overleden: Henk Schamp
Heemkundekring-lid Henk Schamp is 10 november 2017 overleden op 79-jarige leeftijd.

Korting op cursus regionale geschiedenis
Leden van de Heemkundekring krijgen korting bij deelname aan de cursus Regionale geschiedenis in Brabant: een verkenning op de Universiteit van Tilburg. Meerdere leden van de Heemkundekring hebben de afgelopen jaren deelgenomen. De colleges (1 februari-31 mei) worden gegeven door prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld en drs. Jan van Oudheusden. De kosten bedragen € 100 + € 20 voor het cursusboek. Leden van heemkundekringen betalen slechts € 45. Inschrijving tot 25 januari 2018: e-mail naar info@erfgoedbrabant.nl met naam, adres, telefoonnummer en Heemkundekring.

Expositie Dom Hans van der Laan
In De Singel in Antwerpen is tot 14 januari de expositie Dom Hans van der Laan – Een huis voor de geest te zien. Van der Laan is de grondlegger van de Bossche School-architectuur. Tijdens het schrijven van zijn traktaat De Architectonische Ruimte bouwde Van der Laan Abdij Roosenberg in Waasmunster. Naast originele tekeningen en maquettes, toont Een huis voor de geest nieuwe analyses van academici en kunstenaars op Van der Laans lesmateriaal, meubels, vaatwerk, kledij en typografie. Informatie:https://desingel.be/nl/programma/architectuur?id=a0Ib0000005LC0wEAG

Laat een reactie achter

Scroll naar boven