E nieuws februari 2018

Werkgroep presenteerde studie Ontmoeten op De Bleek aan wethouders
De werkgroep Stadsbelangen van de Heemkundekring heeft op 24 januari de studie Ontmoeten op De Bleek gepresenteerd aan de wethouders Wagemakers en Van der Schoot van de gemeente Oss. De wethouders stelden voor de studie als bouwsteen mee te nemen in hun onderzoek naar de haalbaarheid van ontmoetingsvoorzieningen op de ‘Benedenbleek’ in Ravenstein.
De studie heeft als uitgangspunt de visie dat de historische stad Ravenstein op termijn volledig aan de Maas is gelegen door de reconstructie van De Strang en Middelwaard, het oplossen van de toekomstige waterveiligheid en verbetering van de regionale bereikbaarheid over het spoornetwerk. De visie is ook de basis van het ontwerpplan Waterfront zoals dat door de gemeenteraad van Oss is vastgesteld in 2008.
De Heemkundekring Land van Ravenstein wil met deze bijdrage richting geven aan een verantwoorde historische locatie-uitwerking voor een gebouw voor ontmoeten (zoals Vidi Reo), een historische reconstructie van het Bovenste Hoornwerk (nu NCC-kampeerterrein) en het gebruik daarvan voor de stad Ravenstein.
Het Bovenste Hoornwerk moet onbebouwd blijven en parkeerruimte voor inwoners en bezoekers bieden. Het gebouw voor Ontmoeten kan in combinatie met een commerciële functie en wonen gestalte krijgen. Daarnaast is het wenselijk een nieuwe relatie te leggen tussen de Maas, de haven en de binnenstad door het gedeeltelijk herstellen van de natuurlijke geul de Strang en wandelpaden via het Bovenste Hoornwerk.
De werkgroep ziet het als een kans om de locatie, in samenhang met het ontwerp Waterfront en de projecten De Meanderende Maas en Zuiderwaterlinie, de locatie Bovenste Hoornwerk op een historisch verantwoorde wijze uit te werken. De stad krijgt hierdoor een historische, economische en toeristische impuls.
Meer informatie over deze studie op de Algemene ledenvergadering van 13 maart.

Let op: Algemene ledenvergadering op dinsdag 13 maart om 20 uur
Locatie: Molen (Stadsbrouwerij Wilskracht)
Nadere informatie volgt.

Lezing: Expeditie over de Maas
De Archeologische Werkgroep Nijmegen organiseert op dinsdag 20 februari een lezing over ‘Expeditie over de Maas, archeologie met de stroom mee”. Over de ontdekking van de grootste archeologische vindplaats van Nederland. Het gaat over een gebied aan de Maasdijk tussen Dreumel en Alphen (tegenover Lith). De lezing begint om 20.00 uur, locatie: Wijkcentrum Ark van Oost, Cipresstraat 154, Nijmegen-Oost. Informatie: Leo ten Hag, secretaris AWN, lhwtenhag@planet.nl.

Lezing: Grave, de Beeldenstorm en Alva
Dit jaar staat in het teken van de Tachtigjarige Oorlog die 450 jaar geleden begon. Sander Wassing houdt ter gelegenheid daarvan een lezing over de Beeldenstorm in 1566 en de hertog van Alva die een Raad van Beroerten instelde. Ongeveer 60 inwoners van Grave zijn door deze ‘bloedraad’ gevonnist. De lezing wordt gehouden op 18 maart 2018 om 14 uur in de bibliotheek van Grave, Trompetterstraat 2, 5263 ER Grave. De toegang is gratis.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven