E nieuws januari 2020

12 februari: lezing over armenzorg.
Op woensdag 12 februari houdt Annemarie van Lith-Droogleever Fortuijn voor de Heemkundekring een lezing over armenzorg in het Land van Ravenstein in de 18e eeuw. Zij heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Haar conclusie was dat een groot deel van de bevolking een marginaal bestaan had en gemakkelijk onder de armoedegrens kon zakken. De armenzorg bestond onder andere uit brood, kleding, brandstof of geld. Zie ook het artikel in Tussen Maas & Erfdijk van augustus 2019. De lezing begin om 20 uur. Locatie: Stadsbrouwerij Wilskracht.

Foto-avond in bibliotheek
Op 27 januari organiseert de bibliotheek Ravenstein in samenwerking met de Heemkundekring Land van Ravenstein een fotoavond. De werkgroep Beeldarchivering van de Heemkundekring laat u deze avond een kijkje nemen in de geschiedenis van Ravenstein. De avond is gewijd aan de thema’s: religie, transport en de Kasteelseplaats. Wanneer u zelf interessante foto’s van vóór het jaar 2000 ter beschikking wilt stellen, kunt u deze meenemen in een enveloppe met uw naam erop met daarbij informatie over de foto’s. De foto’s hoeven geen betrekking te hebben op de thema’s van die avond en kunnen na afloop weer mee naar huis worden genomen.  Vooraf aanmelden is verplicht: per mail naar iw@nobb.nl of telefonisch via 0486-411857. Er is plek voor maximaal 50 bezoekers. Toegang is gratis.

Informatie over moordaanslag NSB-burgemeester
Bij het BHIC zijn per 1 januari 2020 nieuwe archiefstukken vrijgekomen. Daaronder ook informatie over de moordaanslag in Ravenstein op de NSB-burgemeester van Oss in 1944. Te vinden bij: Toegang: 7393 Collectie Ravenstein met Herpen, Demen en Langel, Dieden, Huisseling en Neerloon Inventarisnummer: 143 Verslag van het gepleegde verzet in Oss en omgeving in de periode 1940-1944, pagina 1 t/m 37.

45 jaar archeologie in Oss

Archeoloog Richard Jansen houdt op 6 februari in het Stadsarchief van Oss een lezing over 45 jaar archeologie in Oss. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden bij het Stadsarchief.

Cursus regionale geschiedenis
Binnenkort begint de cursus ‘regionale geschiedenis van Brabant’ aan Tilburg University. De colleges worden gegeven door prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld en drs. Jan van Oudheusden. De reeks van 14 hoorcolleges begint op woensdag 29 januari. Ook toegankelijk voor heemkundigen.  Er zijn nog aanmeldingen mogelijk. Informatie: Tera Uijtdewilligen: 06 – 52 78 94 06, of stuur een mail: terauijtdewilligen@erfgoedbrabant.nl. Info: https://www.erfgoedbrabantacademie.nl/cursusaanbod/cursus-regionale-geschiedenis

Laat een reactie achter

Scroll naar boven