E-nieuws mei 2015

20 mei: vergadering en lezing

Op woensdag 20 mei om 19.30 uur staat een (korte) ledenvergadering op het programma met aansluitend een lezing. Belangrijkste agendapunt van de vergadering is de definitieve afwikkeling van de financiën over 2014. Daarna kunnen de leden genieten van een welbespraakt man: Ton Cruijsen uit Reek. Hij schreef een driedelige geschiedenis van Reek: Van Boerendorp naar Burgerdorp. Volgens hem staat Reek model voor veel plaatsen in Nederland die in de 20e eeuw ingrijpend zijn veranderd. In deze lezing laat hij de ontwikkelingen zien vanaf de 19e eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog.

Ravenstein in de Dorpen Derby,

Het erfgoed van Ravenstein krijgt dit jaar extra veel aandacht in de Brabantse media. Die aandacht is te danken aan de deelname van molen De Nijverheid aan de Brabantse Dorpen Derby. Het project van de molen is één van de 9 finalisten. Centraal in het project staat de uitbreiding van de molen met een brouwerij, bakkerij en winkel met streekproducten. De Heemkundekring is als gebruiker van de ruimte betrokken bij dit project. Omroep Brabant zal dit jaar verschillende keren tv-opnames maken van de activiteiten rond de molen en het andere erfgoed in Ravenstein.

Rondleiding in een trein

Het bestuur heeft medewerking toegezegd aan arrangementen voor een dagje Ravenstein waarbij de toeristentrein van de stichting Maasmeanders wordt ingezet. Deze is onlangs in gebruik genomen. De bezoekers krijgen in één of twee wagons informatie van een stadsgids tijdens een rondrit door Ravenstein.

Kunst en Ambacht in Haren

In het Erfgoedlokaal Haren ons dorp is vanaf 3 mei een expositie op het thema Kunst en Ambacht. Met ambachtelijke kunst en vormgeving van regionale kunstenaars waaronder foto’s van Daan Scholte en Leo van den Bergh uit het Stadsarchief Oss en voorwerpen uit het Bijenmuseum in Geffen. Het Erfgoedlokaal zit in de kloosterboerderij aan het Kerkplein in Haren.

Heemkunde op radio MFM

MFM, de radiozender uit Oss, heeft sinds kort een programma over heemkunde op zondagavond van 18 tot 19 uur. Het programma wordt gemaakt door Hans Pennings van heemkundevereniging De Elf Rotten in Heesch en Lambert van Hintum van heemkundevereniging Berchs-Heem in Berghem. MFM is te ontvangen via de ether, de analoge en de digitale kabel en via livestream en app. Frequentie: 107.6 FM.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven