E nieuws oktober 2018

Toekomst Raadhuis en Vidi Reo
Op woensdag 24 oktober zullen er in de openbare dorpsraadvergadering twee belangrijke presentaties plaatsvinden. De eerste gaat over het burgerinitiatief voor behoud van het Ravensteinse raadhuis voor semi-publieke organisaties aangevuld met commerciële partijen. De tweede presentatie gaat over de locatiekeuze voor het nieuwe gemeenschapshuis Vidi Reo. Twee belangrijke zaken waar de Heemkundekring actief over mee heeft gedacht. Twee belangrijke zaken ook omdat ze richting geven aan de toekomst van Ravenstein.

Tachtigjarige Oorlog in Ravenstein
De website Brabants Erfgoed publiceert deze maand tientallen verhalen over de Tachtigjarige Oorlog. Ook de lotgevallen van Ravenstein in die tijd komen aan bod met een artikel dat de Heemkundekring heeft aangeleverd. Te lezen via:
https://www.brabantserfgoed.nl/page/6499/ravenstein-in-de-tachtigjarige-oorlog.
Hierover verschijnt (binnenkort) een filmpje op de facebookpagina: https://www.facebook.com/brabantserfgoed/.

Vondsten uit Kessel in Museum Jan Cunen
In museum Jan Cunen in Oss is de expositie Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis te zien. Centraal staat de archeologische vindplaats Kessel (Lithse Ham). Deze vormt samen met de nabijgelegen vindplaats Over de Maas (Moordhuizen) de grootste archeologische vindplaats van Nederland. Bij baggerwerkzaamheden zijn en worden hier enorme hoeveelheid archeologisch materiaal naar boven gehaald. Zie ook: https://www.museumjancunen.nl/MJC/goto20.aspx.

Archeologische rapporten digitaal
Tientallen archeologische rapporten uit Ravenstein en omgeving zijn nu digitaal beschikbaar. De organisatie NARCIS geeft onderzoekers, archeologen en beleidsmakers toegang tot nagenoeg alle Nederlandse archeologische rapporten. Ze zijn te raadplegen via www.narcis.nl.

Wierook, wijwater en worstenbrood
Wat weet u nog over de angst voor onkuisheid, over de handen die je boven de dekens moest houden, over de huwelijksmoraal en de seksuele voorlichting? Waarom spaarden we zilverpapier voor de missie en hoe zit het met de typisch roomse fenomenen: knikengel, missiebusje of bijvoorbeeld de beatmis? Het Brabants Historisch Informatie Centrum heeft een omvangrijke website gelanceerd die geheel gewijd is aan het Rijke Roomse Leven in Brabant:
www.wierookwijwaterenworstenbrood.nl

Laat een reactie achter

Scroll naar boven