Geheimen van Achterstraat 6

Op een drukbezochte bijeenkomst op 9 december in de NH-Kerk van Ravenstein presenteerden Wilda en Henk van Drunen een boek over hun eeuwenoude boerderij aan de Achterstraat in Dieden waar ze sinds 1976 wonen. Titel: Een Gelderse boerderij in Brabant.

Aanleiding voor het boek was het 250-jarig bestaan van de boerderij. Tenminste, als je afgaat op de muurankers aan de achterzijde (met het jaartal 1764). Maar toen Wilda en Henk een speurtocht begonnen naar de geschiedenis van deze boerderij kwamen ze sporen tegen die verder teruggaan in de tijd. Zo kwamen ze uit op een kaart uit 1749, waarop de boerderij al was ingetekend. Bij hun onderzoek naar de mogelijke eigenaars en bewoners van de boerderij gingen ze zelfs terug tot 1724. Toen is ene Rijck Rutten met Maria van Hoogstraten getrouwd en zij zouden op de boerderij of op het perceel gewoond hebben. Vast staat dat in 1830 Ottho van Dijk er woonde; hij was toen burgemeester van Dieden. Het verhaal van de bewoning eindigt met de familie Ploegmakers-Prinsen.

Het grootste deel van het boek gaat over de bouwgeschiedenis en de restauratie. Met foto’s en duidelijke 3-D-tekeningen zien we de veranderingen in de loop der tijden; van hallenhuis, via de L-vorm naar de huidige T-vorm. In 1975 was de boerderij aan een grondige restauratie toe. Het achterhuis was in zo’n slechte staat, dat het moest worden gesloopt. Daarna is het gereconstrueerd. Veel bouwkundige details staan in het boek beschreven en zijn in beeld gebracht.

 Wilda en Henk van Drunen. Een Gelderse boerderij in Brabant. Achterstraat 6 Dieden geeft haar geheimen prijs. Dieden, 2014.

Het boek is te bestellen bij w.vdrunen@home.nl. Prijs 15 euro.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven